14 utställare med BRODERIAKADEMIN
på GalleriLi i Skärkind
2 december - 6 januari
Broderiakademin är en obunden ideell förening och ett forum för att stärka samhörigheten mellan oss som broderar och har idag drygt 1000 medlemmar och lokalgrupper över hela landet. Broderiakademin vill främja intresset för fritt broderi som konstform. I föreningen finns både yrkesverksamma konstnärer och lustbrodöser. Alla som har ett lustfyllt intresse för broderi är välkomna som medlemmar. Föreningens ändamål är att
Främja broderiet som konstnärligt uttrycksmedel
Öka medvetenheten om broderiets tradition
Främja möjlighet till broderiets vidareutveckling
Skapa nya arenor för broderiet att möta publiken
Vara ett forum för att stärka samhörigheten mellan dem som arbetar med broderi
I lokalgruppen Linköping-Norrköping är det nu 70 medlemmar som träffas varje månad, omväxlande i Linköping och Norrköping. Lokalavdelningen samarbetar med Folkuniversitetet och träffas i deras lokaler. Vid våra träffar inspirerar vi varandra, visar våra pågående broderier för varandra och ordnar kurser för att lära oss mer olika tekniker inom broderi. Du kan komma med på en eller ett par träffar och se om det är något som kan vara intressant för just dig. Man betalar medlems-avgiften 300 kr till riksföreningen, och vi tar 20 kr per träff som man deltar i. De pengarna används bland annat till våra omkostnader för medlemmar som bidrar med sin kunskap för att inspirera oss. Vi har haft ett några utställningar. Under 2011hade Broderiakademin utställningar på Hemslöjden i Linköping, i Björsäter under Åtvidabergs konstrunda, i Linköpings domkyrka och på Folkuniversitetet i Linköping när de invigde sina nya lokaler.
Varje år tävlar medlemmarna om pris för bästa broderi i Guldnålstävlingen. Flera av våra medlemmar i lokalgruppen har vunnit Guldnålen och Silvernålen som är andrapriset i tävlingen.
Mer information och vackra bilder av broderier finns på Broderiakademin hemsida http://www.broderiakademin.nu/
Här följer en presentation av några av de 14 utställarna:
Margareta Atlestam Backer
Lena Djurström
Kerstin Jacobson
”Arkitekt med de senaste 20 åren i egen verksamhet.
Under alla år har måleriet haft stor betydelse – akvarell, olja, äggoljetempera – bl.a. med kurser på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och för Hans Hermanson.
Jag har deltagit i ÖLM:s vårsalong samt haft separatutställning på Galleri Vända Sida i Linköping.
Måleriets teknik med lager på lager är en metod som har blivit grunden i de senare årens textila bilder med olika skikt av färg, tygapplikationer och fria stygn representerat på bl.a. Sommarsalongen på Konstforum i Norrköping 2010.”
”Ängen i Juni” (kan användas till affisch och vernissagekort!)
4 Lillemor Johansson
Jag fick Silvernålen 2011 för detta broderi. 5 Ulla Karlsson 6 Chatarina Linnros 7 Judit Rogulla
”Jag har varit med i Broderiakademin flera år, vilket passar mig utmärkt, då jag är en person, som har svårt för att följa mönster, recept och dylikt. Att brodera fritt är därför något jag verkligen älskar. Jag har gjort det sen barnsben tillsammans med min fantastiska mormor, som var textillärarinna.
Varje gång vi BRAK-medlemmar träffas, är lika givande, ty alltid är det något nytt man lär sig av varandra, för att inte tala om alla underbara tips man får, vad gäller utställningar, material, broderiböcker m.m. Broderi är en underbar hobby, som man kan utöva på de flesta ställen, som t. ex. på tåget, i flyget, i bilen, i väntrummet, i naturen. Att ha ett broderi på gång är En Lisa För Själen!”
8 Kerstin Sapire
”Jag är Född i Dalsland men har rötter i Västerbotten och Västmanland, där jag bott under barndom och ungdom. Hela mitt liv har varit präglat av arbete med textila material. Båda mina föräldrar är/var skickliga hantverkare. Jag valde mellan att utbilda mig till textilkonstnär och textillärare, och valde det senare. Har sedan dess arbetat som textillärare i Göteborg, Kungsör, Arboga, Swaziland och Norrköping. I Swaziland arbetade jag som lärarutbildare för FAO och som utvecklare av undervisningsmaterial för UNESCO. Jämsides med mitt textillärararbete har mitt egetskapande alltid funnits med. Jag arbetar med fritt broderi, ofta med mycket tunn tråd och få färger. Organiska former, afrikansk kultur och svensk natur är starka inspirationskällor. Jag har medverkat i utställningar på Röhsska Museét Göteborg, Konstforum Norrköping, Hemslöjden Linköping, Stadsmuseét Norrköping, Länsmuseét Linköping, Textilmuseét i Borås mm.
Jag är sedan länge engagerad i Broderiakademin grundad av Elsa Agelii för snart 20 år sedan. Erhöll Guldnålen 2006 för mitt broderi ”Gudrun”. Min bild av stormen!”
9 Kerstin Stefansdotter Hanstorp
”Jag har under mitt yrkesverksamma liv tjänstgjort som kemiingenjör på SAAB och på Linköpings universitet. Men hela mitt liv har jag också sytt och målat. Som pensionär har jag gått flera kurser i akvarellmålning för t ex konstnärerna Gunhild Moheim, Eva Lissinger och Ria Roes Schwarz. De sista fem åren har jag mest ägnat mig åt fritt broderi. Jag är medlem i Broderiakademin. Jag har gått kurser för bl. a. textilkonstnär Elsa Agélii. Jag har deltagit i många utställningar bl. a. på Hemslöjden i Linköping och i en broderiutställning i Linköpings domkyrka.
2005 fick jag ”Publikens pris” för mitt broderi Strömmar på en utställning på Norrköpings stadsmuseum och år 2011 fick jag Broderiakademins pris Guldnålen för mitt broderi Gulliver.”
Gulliver 10 Eva Söderlund
”Jag har varit med i Broderiakademin några år och har funnit det otroligt stimulerande med detta fria broderi! I mitt yrke som sömmerska med egen ateljé blir det många små trådar och tygbitar över och de hamnar i mina verk. Jag broderar fritt från hjärtat. Jag har varit med på några samlingsutställningar och haft en separat utställning på Visingsö där mina pinnar också fick plats. Jag fick Broderiakademins Silvernål 2009.”
11 Birgit Tedenqvist 12 Ingrid Tensmyr
”Att sticka är väl mitt största intresse, men jag tycker om att arbeta med det mesta i textil. Mycket av de kläder jag själv bär är till stor del av egen tillverkning. Under åren har jag deltagit i utställningar med änglar, brudkronor, tårtor, fågelskrämmor, mm, allt tillverkat i textilt material. Mina änglar sägs ha både själ och charm. Ett år gjorde jag annorlunda brudkronor, som jag ställde ut på Stadsmuséet. Mina brudkronor och några andra saker har också funnits med på Länsmuséets stora broderiutställning för ett par år sedan. De finns även med i Broderiakademins tidning. Två gånger har jag deltagit på Kulturnatten i Norrköping med utställning i Stadsmuséets lilla lusthus. Senast med tonvikt på stickat.”
13 Kerstin Tägtström
”Jag är pensionerad från mitt arbete på utbildningskontoret i Norrköping. De senaste åren har jag ägnar mig åt olika hantverkstekniker, till exempel måleri, decoupage och fritt broderi. Jag har deltagit i en del kurser och medverkat på några utställningar med mina verk. Jag har utvecklat mitt arbete till att bli en kombination av olika tekniker. Senare har jag också kombinerat detta med fritt broderi. Jag är medlem av Broderiakademin och har haft några av mina verk utställda bl. a på Hemslöjden i Linköping, i Linköpings domkyrka, på Åtvidabergs konstrunda och på Folkuniversitetet i Linköping. ”
14 Carin Ängmo
”Jag har under min yrkesverksamma tid arbetat som lärare och har broderat så länge jag kan minnas. Som nybliven pensionär har jag möjlighet att ägna mig hejdlöst åt min hobby. Naturen är min stora inspirationskälla men jag har också en bit av mitt hjärta i Kenya.”