Länk till startsida

John Kyrklund

Jag är född 1954 i Helsingfors och bodde där i sju år innan min familj flyttade till Sverige. Men varje sommar i över tjugo års tid åkte vi tillbaka till vårt sommarställe i den finska skärgården. Vi bodde på ön Pellinge där också Tove Jansson, Mumintrollets skapare, hade sitt sommarhus. När jag var liten hände det att hon läste sagor för oss barn.

När jag började måla var mina bilder inspirerade av Tove Janssons bildvärld men också John Bauers trolska sagor. När jag kom i kontakt med Nordamerikas indianhistoria tog jag också starkt intryck av den kulturen och magin som omgärdar den.

Under studietiden i Uppsala och Lund sökte jag mig till ett mer naturtroget avbildande manér och försörjde mig genom att måla av kända byggnader. Efter en resa till Island började mina målningar präglas av karga landskap och olika naturfenomen. Så småningom övergick jag helt till abstrakt måleri.

Jag studerade och tog en fil. kand. i konstvetenskap och fotografi och börjande därefter arbeta som art director. Tillsammans med några kamrater startade jag Anfang Reklambyrå 1989. Efter byråns trettioårsjubileum och mer än trettio år som AD tyckte jag att det var dags att ta upp penslarna och ägna mig fullt ut åt konsten igen.

Jag jobbar oftast med olja på duk, akvarell, tusch och pappersmassa men ibland också med stenar, glas, fjädrar, trä och rostiga saker.

Utställningar

Uppsala, Lund, Stockholm, Flen och Norrköping. Nästa utställning blir Konstrundan i Arboga.
De flesta av mina verk har marknadsförts och sålts genom agentur i Stockholm.Postadress: Skärkind G:a Bankhuset 610 21 Norsholm
Besöksadress. G:a Bankhuset, Skärkinds kyrkoplan Tel: 011-12 16 18, 0705-77 77 66